5 tips: de perfecte start van jouw renovatieproject

door

  • Hoe kan ik bewoners betrekken bij mijn renovatieplan?
  • Gelden er ander regels bij sloop dan bij renovatie?
  • Moet ik nu al een klankbordgroep oprichten?
  • Wanneer doe ik een draagvlakmeting?
  • Hoe zorg ik dat ik een positieve relatie opbouw met huurders?

Dit zijn vragen die we vaak van onze opdrachtgevers krijgen. En dat is niet zo gek!

Want renovatie (waaronder sloop/nieuwbouw) van woningen en woongebouwen is een complex proces. Niet alleen technisch, maar ook sociaal. Je kunt niet zomaar ergens beginnen (of tenminste … dat kan natuurlijk wel maar dat raden we niet aan). Voor ieder project geldt een heel pakket aan wetten en lokale kaders over de participatie en communicatie met huurders en hun vertegenwoordigers.

Je kunt maar een keer starten met jouw renovatieproject. Hoe zorg je ervoor dat jouw voorbereiding staat als een huis?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Duik daarom niet meteen de inhoud in, maar bereid de start van je renovatieplan met bewoners goed voor. Wij hebben 5 praktische tips voor je op een rij gezet.

5 tips voor de perfecte start van jouw renovatie met bewoners

1. Maak een overzicht van wetgeving die van toepassing is op jouw project

Nederland staat internationaal bekend om zijn uitgebreide huurwetgeving. Er zijn wetten die gaan over de rechten van huurders bij renovaties (huurrecht) en er zijn ook wetten die gaan over het betrekken van huurders, klanbordgroepen en bewonerscommissie bij het maken van een renovatieplan (de Overlegwet). Afhankelijk van de insteek van een project zijn verschillende wetsartikelen van toepassing. Zorg dat je precies weet welke wetten voor jouw project van toepassing zijn.

Wil je een overzicht van de belangrijkste Nederlandse wet- en regelgeving die de basis vormt voor ieder renovatieproject? Download dan hier ons gratis E-book!

2. Onderzoek wat de lokale afspraken bij renovatie zijn
Veel gemeenten en woningcorporaties hebben lokale afspraken gemaakt die aanvullend zijn op de wet bij renovatie. Vaak zijn deze samen met de huurdersorganisaties opgesteld. Deze afspraken zijn een belangrijke leidraad voor het maken van keuzes over participatie, communicatie en sociale afspraken voor bewoners. Die sociale afspraken hebben verschillende titels: sociaal plan, sociaal statuut, kaderafspraken etc. Onderzoek dus altijd welke lokale kaders voor jouw renovatieproject van toepassing zijn.

3. Gebruik jurisprudentie als raadgever
De interpretatie van wetteksten kan per partij verschillen. Dat geldt niet alleen tussen woningcorporaties en huurders(vertegenwoordigers), ook rechters oordelen soms verschillend over een op papier vergelijkbaar geschil. Jurisprudentie is een interessante raadgever om meer te weten te komen over hoe de wet verschillend wordt geïnterpreteerd. Het helpt je om afgewogen keuzes te maken voor je renovatieproject. En om te voorkomen dat je in een conflict terecht komt over je renovatieplan.

Rechtspraak.nl is de website van rechtbanken en gerechtshoven. Hier kun je veel jurisprudentie over renovatiegeschillen vinden.

4. Leer van andere projecten
Renovatieprojecten zijn inmiddels corebusiness voor woningcorporaties. Er zijn dan ook vele voorbeelden van succesvolle en van minder succesvolle renovaties waar je van kunt leren. Gebruik die waardevolle kennis! Je kunt bijvoorbeeld een evaluatiebijeenkomst organiseren over recent afgeronde projecten om de do’s en dont’s op te halen. Wat ging er mis en waarom? Hoe kun je dat in jouw renovatieproject voorkomen?

We hebben een checklist voor het organiseren van zo een bijeenkomst voor je gemaakt. Die kun je hier vinden op onze website.

5. Neem de tijd voor goede voorbereiding
Te snel willen gaan, soms trappen we zelf ook nog wel eens in die valkuil. Omdat er een versneld besluit van het bestuur ligt, omdat er nieuwe subsidies vrijkomen, omdat de aannemer staat te trappelen of om welke andere reden dan ook. Dat werkt niet. Voor waardevolle participatie en communicatie tussen de woningcorporatie en huurders is een goede voorbereidingsperiode en ruimte voor gesprek essentieel. Neem die tijd.

Meer blogs:
Participatie in de Omgevingswet

Participatie in de Omgevingswet

Met de introductie van de Omgevingswet in Nederland heeft de overheid een ambitieuze stap gezet richting een integrale en participatieve aanpak van ruimtelijke ordening. Zo wordt de betrokkenheid van burgers in besluitvormingsprocessen bevordert. Wat staat er in de...

Lees meer
Wat staat er in de Woningwet over renovatie?

Wat staat er in de Woningwet over renovatie?

De eerste Woningwet dateert uit 1901. Het was (en is dat wereldwijd gezien nog steeds) een vrij unieke en sociale wet. Het doel was om de verhuur van slechte en ongezonde woningen moeilijk te maken en de bouw van goede en betaalbare woningen te bevorderen. De wet is...

Lees meer
Wat is het Sociaal Statuut Leiden

Wat is het Sociaal Statuut Leiden

Alles wat je moet weten over ... het Sociaal Statuut Leiden Werk je bij een woningcorporatie en ben je betrokken bij een renovatie met bewoners in de gemeente Leiden? Ben je lid van een huurdersorganisatie, bewonerscommissie of een klankbordgroep? Wil je weten welke...

Lees meer
Wat staat er in de Overlegwet?

Wat staat er in de Overlegwet?

De Wet op het Overleg Huurders Verhuurder (WOVV) gaat over de verplichtingen van verhuurders op het gebied van participatie en communicatie met huurders en hun vertegenwoordigers. De wet wordt ook wel de Overlegwet genoemd. Het regelt de formele relatie tussen beide...

Lees meer